Dnia 19 października zaczęła się nasza przygoda z kuchnią wegańską. W naszej szkole odbyło się pierwsze spotkanie z serii warsztatów kuchni wegańskiej „Eko-logika – sztuka roślinnego gotowania” poprowadzone przez Państwo Dorotę i Tomasza Rygiel.
Na stanowiskach pracy stanęli chętni uczniowie z kl. III i IV Technikum Gastronomicznego. Surowce były znane i takie, o których zastosowanie zadawaliśmy pytania. Uczniowie sporządzali bulion warzywny, który był bazą do zupy pomidorowej, barszczu czerwonego i zupy dyniowej. Wśród składników było mleko i olej kokosowy, syrop z daktyli i dynia hokkaido. Sporządzaliśmy pastę z tofu i suszonych pomidorów, parmezan z migdałów oraz créme brûlle z kaszy jaglanej. Na koniec herbatka z kurkumy, cytryny i syropu z agawy.
Proszę popatrzeć na galerię zdjęć i ocenić jak wyglądały nasze wegańskie potrawy.